2. projektové stretnutie vo Fafe, Portugalsko - November 2013

28.11.2013 13:49

V dňoch 17.11. 2013 až 23. 11. 2013 sme vycestovali do Portugalska v rámci projektu Comenius. Boli sme šiesti žiaci s našimi učiteľkami, Mgr. Eckerovou, Mgr. Feketovou a  Mgr. Rudzíkovou. Spolu s nami boli aj partnerské školy z Nemecka a Rumunska.

Boli sme v malom mestečku Fafe na severe krajiny blízko Porta. Náš projekt  je zameraný na boj proti obezite. Tomu bol prispôsobený aj náš program.

Pozreli sme si školu, ktorá sa skladá z niekoľkých budov. Zúčastnili sme sa aj na vyučovaní chémie. V škole nás zaujala zaujímavo zariadená knižnica, kde môžu žiaci pracovať na svojich školských prácach. Na hodine biológie sme sa vážili a merali. Po vypočítaní BMI indexu sme zistili, že 60 % zúčastnených má normálnu hmotnosť, 30 % má miernu nadváhu a 10 % sa približuje k hranici nadváhy. Súčasťou projektu bol dotazník, ktorý pripravili Portugalčania a vypĺňali ho študenti zo všetkých krajín zúčastnených v projekte.

V programe boli zahrnuté mnohé športové aktivity. Večer sme hrali futbal s ostatnými krajinami na školskom ihrisku. V škole sme mali stolnotenisový turnaj všetkých účastníkov projektu. Skúsili sme si aj adrenalínové športy v prírode. Zlaňovali sme ponad potok s vodopádom a vyskúšali sme si paintball. Ochutnali sme ich národné jedlá a pečené gaštany. Zaujímavé bolo naše ubytovanie v rodinách. Sú to dobrosrdeční ľudia, komunikatívni a aktívni. Členovia rodiny súdržní. Mohli sme lepšie a intenzívnejšie spoznávať kultúru a priučili sme sa novým veciam. Pripravili pre nás zaujímavý program vo voľnom čase. Precvičovali sme si angličtinu a naozaj máme ešte nedostatky.

Pozreli sme si krásne historické budovy a námestia. Navštívili sme staré kráľovské mesto Guimeres a prístavné mesto Porto. Každého zaujímalo niečo iné, ale zhodli sme sa, že prístav v Porte je čarovný so svojimi budovami, mostmi, lanovkou. Nádherný a čarovný bol pre nás západ slnka na pláži. Večer sme sa stretli na spoločnej večeri a nad ránom sme odchádzali na letisko. Rozlúčili sme sa s prísľubom, že sa o rok stretneme u nás.

Marta Mučková, Terézia Bačkorová, Mária-Paula Šavrtková, Lukáš Hlavčo, Martin Ferenčík - IV. A, Sebastián Pavlík - II.A