Hamburg, Nemecko - November 2009

30.11.2009 10:10

 

Hamburg je po Berlíne druhým najväčším mestom Nemecka a zároveň jedným z najväčších európskych prístavov. Je tretí najväčší v Európe (po Antverpách a Rotterdame) a deviaty na svete.

V rámci Európskej Únie je to siedme najväčšie mesto. Hamburg má viac ako 1,8 milióna obyvateľov, pričom jeho metropolitná oblasť má približne 4,3 milióna obyvateľov. Ročne navštívi toto mesto približne 7,7 milióna turistov. Má veľmi výhodnú polohu. Leží na mieste, kde sa rieky Bille a Alster vlievajú do Labe. Približne 110 kilometrov severne od Hamburgu sa Labe vlieva do Severného mora, preto má Hamburg tak výhodnú polohu ako prístavné mesto.

Hamburg je zároveň centrom obchodu v severnom Nemecku. Mesto sa stalo mediálnym a priemyselným centrom s podnikmi ako Airbus (letecký výrobca), Blohm + VossAurubis (najväčší Európsky producent medi na svete). V meste sídli Norddeutscher Rundfunk verejnoprávna rozhlasová a televízna organizácia a Gruner + Jahr, najväčšia Európska tlačová a vydavateľská spoločnosť. (lodenice) a

 

 

V blízkosti Hamburgu sa nachádza dedinka Sunderhof, kde sa v dňoch 22.novembra – 29.novembra 2009 uskutočnil tréningový kurz pre ľudí pracujúcich s mládežou. Zúčastnili sa ho zástupcovia viacerých Európskych krajín vrátane Slovenska. Našu krajinu na tomto kurze reprezentovali zástupcovia Spojenej školy v Ružomberku Veronika Rudzíková a Marián Šimkovič.

Súčasťou týždenného stretnutia boli aj prednášky spojené s praktickými aktivitami, ktorých cieľom bolo, aby účastníci dokázali lepšie vyriešiť krízové situácie, ku ktorým často dochádza pri práci s mládežou.

 

 

Na týchto stretnutiach sa trénovalo aj riešenie rôznych každodenných situácií, čo často prinášalo veľa zábavy.

 

Počas kultúrnych večerov sa jednotlivé krajiny mohli prezentovať tým, čo je pre ne typické. Pri takýchto aktivitách sa zúčastnení lepšie spoznali a dozvedeli sa veľa zaujímavostí. Okrem nových priateľstiev si každý odniesol aj veľa nových vedomostí a fungovaní a kultúre jednotlivých krajín Európskej únie, ktorých zástupcovia sa kurzu zúčastnili.