Sačelu, Rumunsko - Marec 2010

15.03.2010 14:05

 

Zničená chudobná krajina, nízka úroveň služieb, množstvo túlavých psov, krajina kde si ľudia nevážia životné prostredie, znečistenie a odpadky na uliciach, krádeže či nepríjemné incidenty? Aj také je Rumunsko. My sme túto krajinu navštívili a zistili sme, že nie vždy je všetko také, ako sa vraví.

Rumunsko sa nachádza v juhovýchodnej Európe a patrí ku krajinám Európskej únie. Ešte dnes tu poznať pozostatky predchádzajúceho režimu. Postupne sa obnovuje a vytvárajú sa tu nové možnosti pre cestovný ruch, najmä na čiernomorskom pobreží.V budúcnosti by sa mohlo stať turisticky vyhľadávanou krajinou. Najprv sa však musí vysporiadať s vlastnou chudobou.

Vďaka európskemu programu " Mladí v akcii" a organizácii PEOPLE TO PEOPLE pod vedením p. Ing. P. Sheera, sktorými spolupracuje naša škola, sme dostali možnosť vycestovať do zahraničia. Tento krát to bol medzinárodný projekt v Rumunsku, ktorý trval osem dní. Stretnutie mladých ľudí sa uskutočnilo v mestečku Sačelu, ktoré leží 300 km od hlavného mesta. Projekt bol zameraný na ochranu životného prostredia a vplyv človeka na prírodu. Zúčastnilo sa ho 40 účastníkov z rôznych krajín ako Estónsko, Francúzsko, Grécko, Litva, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Malta.

Organizátori pre nás pripravili program, ktorým obohatili celý náš pobyt. Počas týchto dní sme sa zapájali do rôznych aktivít. Každý deň bola pripravená odborná prezentácia, od ktorej sa odvíjali ďalšie činnosti. O jednotlivých témach sme diskutovali v skupinkách a prakticky stvárňovali vo workshopoch. Spoločne sme diskutovali na témy týkajúce sa životného prostredia a hľadali spôsoby, ako by sa dali vyriešiť problémy v jednotlivých krajinách.

Súčasťou programu bol aj multikultúrny večer, na ktorom účastníci prezentovali svoju vlasť, kultúru a špeciality typické pre ich kuchyňu. Aj my sme si pripravil pôsobivú prezentáciu astôl s tradičnými výrobkami ako korbáčiky, parenice, domácu slivovicu či sladkosti. Súčasťou programu bolo vystúpenie v  tradičnom slovenskom kroji. Účastníci si pochvaľovali našu kuchyňu a za pôsobivú prezentáciu Slovenska sme zožali veľký úspech.

Okrem toho sme sa podieľali na rôznych aktivitách, v ktorých sme si otestovali naše vedomosti a zručnosti. Jednou z nich bolo čistenie rieky Motru. Za hodinu sme nazbierali až 70 vriec odpadkov, čo svedčí o veľkom znečistení tejto krajiny.

Ďalšou zaujímavou aktivitou bolo vytváranie symbolických sôch z odpadkov. Hoci viacerým táto aktivita nevoňala, výsledok bol fascinujúci. Sochy vyjadrovali podstatu celého projektu, a to „ Znížiť dopad ľudskej činnosti a hlúposti na životné prostredie ! “ Odpadkové výtvory vystavili v múzeum a ich fotografie uverejnili aj v miestnych novinách.

 

Nezabudnuteľným zážitkom bola pre nás aj návšteva uhoľnej bane v Motru. Po prehliadke sme v areáli symbolicky vysádzali stromčeky, ktoré tiež charakterizovali tento medzinárodný projekt. Slovenský tím, bol veľmi aktívny, za čo sme získali diplom. Veď nie nadarmo sa hovorí, že Slováci sú národ pracovitý.

Zážitkom pre nás bolo i cestovanie lietadlom, pretože viacerí z nás leteli po prvýkrát. Napriek niekoľkým drobným sklamaniam z Rumunska, hlavne z veľkej biedy a chudoby, túlavých psov a obrovskému znečisteniu, sme nadmieru spokojní, že sme sa projektu zúčastnili. Získali sme nové poznatky o krajine, skúsenosti a nových priateľov. Najväčším zážitkom a prínosom pre nás bolo dorozumenie sa v cudzom jazyku. Nie je nič krajšieho ako vedieť rozprávať a dokázať nájsť spoločnú reč.

 

JAZYKOVÉ PROJETKY ODPORÚČAME VŠETKÝM TÝM, KTORÍ SA CHCÚ ZDOKONALIŤ V CUDZOM JAZYKU A ZAŽIŤ MNOŽSTVO DOBRODRUŽSTIEV, NA KTORÉ SA LEN TAK NEZABÚDA !