Izmir, Turecko - Október 2009

26.10.2009 11:02

 

Turecké mesto Izmir patrí medzi najväčšie mestá v krajine. Je to moderné mestos európskym vzhľadom a dôležitým prístavom. Izmir je aj obľúbená turistická destinácia. Mesto má rozvinutú dopravu, premáva tu aj metro. Koná sa v ňom veľa kultúrno-spoločenských podujatí. Známe sú hlavne hudobné festivaly tradičnej a modernej hudby. A práve v meste Izmir sa uskutočnilo stretnutie mladých ľudí, na ktorom sa zúčastnili aj piati študenti Spojenej školy v Ružomberku.

Turecko sa ako krajina v posledných rokoch usiluje stať členom Európskej únie. V Európe však stále pretrvávajú predsudky ohľadom jeho prijatia. Podujatie z názvom „Postavme most“ malo mladým ľuďom ukázať, že Turecko je moderná krajina, ktorá je pripravená byť rovnocenným partnerom ostatným krajinám EÚ. Toto však nebol jediný cieľ. Hlavným dôvodom stretnutia študentov z Turecka, Slovenska, Bulharska, Rumunska a Litvy bolo zdokonaliť sa v anglickom jazyku, bližšie sa navzájom spoznať a objaviť kultúrne zvláštnosti jednotlivých krajín.

Počas jedenástich dní pracovali študenti v skupinách, robili rôzne aktivity, kde sa museli dorozumievať pomocou angličtiny. Keďže z našej školy to boli študenti končiacich ročníkov, bola to pre nich veľká pomoc pred blížiacou sa maturitnou skúškou. Počas workshopov sa osmelili komunikovať v cudzom jazyku. Súčasťou pobytu bola aj prezentácia našej krajiny prostredníctvom slávnostnej tabule. Tú naši študenti pripravili úplne samostatne. Prezentovali slovenské špeciality, nechýbali ani liptovské korbáčiky. Prítomným chutila aj slovenská klobása a sladkosti. Výzdobou boli motívy z nášho regiónu. Slovensko malo na tejto prezentácii veľký úspech. Najmenej chutili mladým ľuďom špeciality z Rumunska.

Študenti sa zúčastnili aj slávnostnej recepcie, kde sa stretli s primátorom mesta Izmir a ďalšími zaujímavými ľuďmi. Získali tu veľa nových priateľov. Voľný čas trávili na pláži, pri nákupoch na typickom tureckom trhu, robili karaoke show, vyskúšali aj typický kebab, či vodnú fajku. Krásne spomienky im zostali aj z výletu do historického Efezu. Domov sa vrátili plný dojmov a skúseností. Všetci s zhodli na tom, že by s tam určite radi vrátili a zažili to znovu.

Marianna Kubalová