Prax žiakov v Španielsku

17.03.2008 15:02

Druhý polrok v školskom roku 2007/2008 sa pre 15 žiakov 2.D  triedy hotelovej akadémie  začal netradične. Po prvýkrát v histórii školy zbalili si kufre a v polovičke februára odleteli do Španielska na  stáž v rámci projektu Leonardo da Vinci, ktorý je financovaný Európskou úniou. Po prvýkrát v histórii školy  takýto projekt pripravila a zorganizovala učiteľka školy Mgr. Ľudmila Eckerová.

 

Predchádzal tomu výber žiakov – tu sa ukázalo, prečo je potrebný prospech, zručnosti a  znalosti z anglického jazyka. Zaúčali sa aj do tajov španielskeho jazyka.

 

V deň D zamávali rodičom a po niekoľkých hodinách vystúpili na letisku v Malage. Zvítanie s hostiteľom, odvoz do 3 bytov a spať- veď už bolo dávno po polnoci.

 

Ďalšie dni spoznávali príjemné 600-tisícové mesto. Objavovali more a sedeli v škole – učili sa španielčinu. Veľmi intenzívne. Až potom sa dostali do prevádzok. Pracovali v rôznych  podnikoch – v 4-hviezdičkovom hoteli, v dvoch reštauráciách, v troch baroch a v jednom útulnom rodinnom podniku. Niektorí pracovali v kuchyni s morskými živočíchmi, iní pripravovali nápoje, obsluhovali zákazníkov. Bola to poriadna škola samostatnosti. Bývali a pracovali na rôznych miestach, v rôznych časoch a k tomu sa pridal nový jazyk. Museli nájsť obchod, nakúpiť, uvariť, vyprať a myslieť na ďalšie drobnosti, ktoré doma robí mama.

 

Aj voľný čas bol nabitý aktivitami. Navštívili hrad Alcazaba, Picassove múzeum, Picassov rodný dom, Múzeum moderného umenia, chodili do čajovne, pozreli sa na orientálne tance, zažili vystúpenie flamenga a spoznávali atmosféru prímorského mesta. Výlety  na Gibraltár a do krásneho  bieleho mestečka Mijas boli bonusom navyše.

 

 Žiaci získali jazykové certifikáty, certifikáty odbornej praxe a Europassy. To všetko stihli za tri týždne.

 

Jediné, čo nám neprialo, bolo počasie. Slnko sa ukázalo až v posledné dni, ani sa nám nechcelo ísť domov. Ešte typická španielska večera, zbaliť kufre a “Adiós Málaga“.

 

                                          Mgr.Ľudmila Eckerová, ZSŠOaS, Ružomberok